Miary kuchenne produktów

Jeśli masz pyszny przepis, w którym miary składników podane są w gramach, a Ty nie dysponujesz wagą, to to zestawienie jest dla Ciebie. Podane jest w nim ile dokładnie należy odmierzyć poszczególnych produktów przy użyciu łyżki, łyżeczki lub szklanki. Ta tabela jest również przeznaczona dla osób odchudzających się, które chcą trzymać się ściśle podanej gramatury podanej w jadłospisie.

Nazwa produktu Masa w gramach Miara kuchenna (szklanka/łyżka/łyżeczka/kromka/sztuka//plater)
Produkty zbożowe
Mąka pszenna 5 1 płaska łyżeczka
10 1 płaska łyżka
150 1 duża szklanka
Mąka ziemniaczana 4 1 płaska łyżeczka
13 1 płaska łyżka
160 1 duża szklanka
Kasza gryczana 10-16 1 płaska łyżka sypkiej
18 1 płaska łyżka po ugotowaniu
Kasza jęczmienna 10-16 1 płaska łyżka sypkiej
18 1 płaska łyżka po ugotowaniu
Kasza manna 5 1 płaska łyżeczka
13 1 płaska łyżka
Płatki owsiane 3 1 płaska łyżeczka
6 1 płaska łyżka
Ryż 11-16 1 płaska łyżka sypkiego
43 1 płaska łyżka po ugotowaniu
220-230 1 szklanka
Płatki kukurydziane 4-6 1 płaska łyżka
Musli 8-18 1 płaska łyżka
Bułka wrocławska 15 1 kromka (6,5 x 9 x 1 cm)
Bułka grahamka 50 1 sztuka mała
100 1 sztuka duża
Bułka kajzerka 40 1 sztuka mała
Chałka 30 1 kromka
Chleb mieszany 20 1 kromka (6,5 x 8 x 1 cm)
Chleb staropolski 35 1 kromka (8,5 x 9 x 1 cm)
Chleb żytni razowy 40 1 kromka ( 8 x 9 x 1 cm)
Chleb chrupki 10 1 kromka
Pumpernikiel 40 1 kromka
Bułka tarta 6-10 1 łyżka
Mleko i przetwory mleczne
Mleko 200 mała szklanka
250 duża szklanka
Mleko w proszku 12-15 1 płaska łyżka
Śmietana 8 1 płaska łyżeczka
15 1 płaska łyżka
260 1 duża szklanka
Jogurty 50-125 1 małe opakowanie
150-125 1 średnie opakowanie
450-500 1 duże opakowanie
Kefir 200 1 małe opakowanie
400 1 duże opakowanie
Sery żółte 30 1 plaster (6,5 x 8 x 0,5 cm)
Sery twarogowe 70 1 plaster (5 x 9 x 1 cm)
Serki twarogowe homogenizowane 200-250 1 opakowanie
Serki twarogowe ziarniste 175-200 1 opakowanie
Ser topiony 50 1 trójkątne opakowanie
100 1 prostokątne opakowanie
Jaja
Jajo ze skorupką 50-70 1 sztuka
Żółtko 20-30 1 sztuka
Białko 30-40 1 sztuka
Majonez 6 1 płaska łyżeczka
12-18 1 płaska łyżeczka
Przetwory mięsne
Kabanos 50 1 sztuka
Kiełbasa cienka 20 4 plasterki
Kiełbasa krakowska 20 2 plasterki
Kiełbasa mielonka 20 1 plasterek
Salami 20 4 plasterki
Kiszka pasztetowa 20-30 2 plasterki
Szynka wieprzowa 50-75 1 duży plaster
Szynka drobiowa 15 2 plasterki
Polędwica 20 2 plasterki
Parówki 40-60 1 sztuka
Pasztet pieczony 40-80 2 plasterki
Tłuszcze
Olej 10-15 1 płaska łyżka
Masło 5 1 płaska łyżeczka
10-15 1 płaska łyżka
Margaryna 10 2 płaskie łyżeczki
Smalec 15-20 1 płaska łyżka
Warzywa i przetwory warzywne
Burak z łupiną 150 1 średnia sztuka
Cebula 110 1 średnia sztuka
Fasola biała, nasiona suche 200 1 szklanka
Groch, nasiona suche 200 1 szklanka
Groszek konserwowy bez zalewy 15 1 płaska łyżka
100 pół szklanki
Ogórek 50 1 mały
100 1 średni
150 1 duży
Papryka 200 1 średnia sztuka
Pomidor 50 1 mały
130 1 średni
200 1 duży
Ziemniak 34 1 mały po ugotowaniu bez łupin
50 1 mały z łupiną
68 1 średni po ugotowaniu bez łupin
100 1 średni z łupiną
Koncentrat pomidorowy 8 1 płaska łyżeczka
Keczup 6 1 płaska łyżeczka
Skrobia ziemniaczana 8-15 1 płaska łyżka
20 1 czubata łyżka
Marchew 75 1 średnia sztuka
100 2 małe sztuki
Owoce
Ananas w syropie 100 3 plastry
Banan 170-200 1 średni
250 1 duży
Brzoskwinie 120 1 sztuka
Cytryna 15 1 plasterek
90-100 1 średnia sztuka
Czereśnie 170 1 szklanka
Grejpfrut ze skórą 350 1 średni
Gruszka ze skórą 150 1 średnia
Jabłko ze skórą 150 1 średnie
Kiwi 100 1 średnie opakowanie
Maliny 140 1 szklanka
Mandarynka 80 1 średnia
Morele 120 3 sztuki
Pomarańcza ze skórą 250 1 średnia
Śliwki 100 5 sztuk
Truskawki 100 10 średnich
Winogrona 100-150 20 średnich
Dżem 9 1 płaska łyżeczka
18 1 płaska łyżka
Cukier i wyroby cukiernicze
Cukier 6 1 płaska łyżeczka
10-16 1 płaska łyżka
Miód 5 1 płaska łyżeczka
12-18 1 płaska łyżka
Cukierki karmelki 3-6 1 sztuka
Kakao 5 1 płaska łyżka
8-12 1 płaska łyżka
Baton czekoladowy 24-60 1 sztuka
Czekolada 4 1 kostka
Paluszki 10 7 sztuk
Delicje 36 3 sztuki
mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka
comments powered by Disqus
ZAMKNIJ X
Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Szczegółowe informacje w polityce cookie